Ανάκτηση θερμότητας

/Ανάκτηση θερμότητας
Ανάκτηση θερμότητας 2016-12-08T09:29:38+00:00

heat_recovery_ventilatorΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ

Στην βιομηχανία η ανάκτηση θερμότητας είναι μια πολύ σημαντική εφαρμογή γιατί οι ποσότητες της ανακτώμενης θερμότητας είναι τεράστιες λόγω των μεγάλων μεγεθών.Οπότε τα ποσά ενέργειας αλλά και χρημάτων,σαν αποτέλεσμα, που εξοικονομούνται είναι απίστευτα μεγάλα.

Ορίστε ένα παράδειγμα των ποσοτήτων ενέργειας που παράγωνται αλλά και εξοικονομούνται με την εφαρμογή της ανάκτησης.

Απόδοση συστήματος με ανάκτηση θερμότητας:
Με την δωρεάν παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ζεστού νερού χρήσης, με την ανάκτηση θερμότητας, αυξάνεται σημαντικά η απόδοση. Έτσι αν υπολογίσομε ότι κάθε μονάδα ψυκτικής απόδοσης 20KW αποδίδει ταυτόχρονα με ολική ανάκτηση συνολικά 25KW/h σε Ζ.Ν.Χ. και άλλού τότε ο ολικός βαθμός απόδοσης κάθε μονάδας γίνεται 10,2 (20 KW+25KW =45 KW / 4,4 KW/h κατανάλωσης = 10,2). Αυτό σημαίνει ότι από κάθε καταναλισκόμενη για κλιματισμό KW/h ωφελούμαστε συνολικά 10,2 KW ενέργεια.

Δηλαδή για κάθε kw/h που καταναλώνουν οι ψυκτικές μας μηχανές εμείς ωφελούμαστε μέχρι και 10,2kw δηλαδή αν μια ψυκτική μηχανή καταναλώνει 100kw/h και λειτουργεί 12h την ημέρα τότε σε ετήσια βάση η κατανάλωση φτάνει 438.000kw/h ,αν υποθέσουμε ότι η αξία της βιομηχανικής kwh είναι 0.08euro τότε η συνολική αξία της ενέργειας που καταναλώθηκε φτάνει τα 35.040euro.Αν υποθέσουμε ότι η συνολική εξοικονόμηση μας δεν ξεπερνάει το 40% τότε τα χρήματα που έμειναν στο ταμείο μας είναι 14.016euro.

Η εξοιξονόμηση μας δεν είναι μόνο αυτή,είναι πολλαπλάσια γιατί χρησημοποιούμε τα νερά που έχουμε ζεστάνει με την ανάκτηση αντί με πετρέλαιο ή υγραέριο το οποίο το γλυτώνουμε.Εξοικονομούμε απο την μείωση των βλαβών και απο υπερβολικό θόρυβο.Άρα η συνολική μας εξοικονόμηση ξεπερνά κατά πολύ τους προηγούμενους υπολογισμούς μας.Το καλό με αυτό είναι ότι μπορούμε να το αποδείξουμε σε πάρα πολλές εφαρμογές μας μόνο το 2010.Το κακό είναι ότι όσο δεν το εφαρμόζεται στην επιχείρησή σας τόσο χάνεται χρήματα απο το ταμείο σας.Ενημερωθείται και πάρτε την σωστή απόφαση σήμερα.

Ας δώσουμε όμως κάποιες απαντήσεις σε υπάρχουσες ερωτήσεις.
Πώς γίνεται η ανάκτηση θερμότητας
Όταν δουλεύει ένα κλιματιστικό η εσωτερική μονάδα(εξατμιστής) βγάζει κρύο αέρα ενώ η εξωτερική μονάδα(συμπυκνωτική) βγάζει ζεστό αέρα. πριν φτάσει το ζεστό φρέον στο εξωτερικό στοιχείο(συμπυκνωτής) με τον ανεμιστήρα και πετάξουμε στον αέρα την θερμότητα,το περνάμε από ένα ενάλλακτη που από την μια περνά το ζεστό φρέον ενώ από την άλλη περνά κρύο νερό.

Έτσι αντί το φρέον να πηγαίνει προς το στοιχείο(συμπυκνωτή) με θερμοκρασία περίπου 80οC πηγαίνει με θερμοκρασία περίπου 55οC. Έτσι το φρέον όταν βγει από το στοιχείο(συμπυκνωτή) αντί να είναι 55oC είναι 35οC που σημαίνει ότι το μηχάνημα μας δουλεύει ξεκούραστα χωρίς να ζορίζεται από υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και με πολύ χαμηλότερη έως 60% κατανάλωση ρεύματος.

Άρα η Ανάκτηση θερμότητας συμβαίνει όταν παίρνουμε την θερμότητα που έχει το ζεστό φρέον ,παράδειγμα του ψυγείου ,και μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας, που από την μια μεριά περνά το φρέον και από την άλλη περνά το κρύο νερό ,το δίνουμε στο κρύο νερό και το κάνουμε ζεστό και έτοιμο προς χρήση ανεξάρτητα αν είναι για μπάνιο ,για κουζίνα , για πισίνα ή για σπα.

Με την ανάκτηση θερμότητας δίνουμε την δυνατότητα στο ψυκτικό μηχάνημα , ψυγείο ή κλιματιστικό , να μας παράγει δωρεάν ζεστό νερό έτοιμο προς χρήση, να λειτουργεί με μειωμένη κατανάλωση από 40% μέχρι και 60% , να λειτουργεί με κατά πολύ μειωμένο θόρυβο και με κατά πολύ μειωμένες επισκευές . Με τον τρόπο αυτό παράγονται τρομερά μεγάλες ποσότητες ζεστών νερών χρήσης τις οποίες αποθηκεύουμε σε θερμοδοχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν τα χρειαστούμε.

Μπορούμε να κάνουμε ανάκτηση θερμότητας από οποιοδήποτε κλιματιστικό όσο μεγάλο και όσο μικρό κι αν είναι όσο απλό και όσο πολύπλοκο κι άν είναι, από οποιοδήποτε ψυγείο όσο μεγάλο και όσο μικρό κι αν είναι , από κεντρικές μονάδες κλιματισμού συνήθως αέρα-νερού ή νερού-νερού με απίστευτα αποδοτικά και ενεργειακά αποτελέσματα. Υπάρχουν πάνω από 30 συστήματα ανάκτησης θερμότητας εγκατεστημένα από την εταιρεία μας το 2010 για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε με έντυπο και με οπτικό υλικό.

Δείτε παρακάτω σε πίνακα της Copeland (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συμπιεστών στον κόσμο) τις διαφορές σε απόδοση και κατανάλωση διαφόρων τύπων συμπιεστών ανάλογα με την θερμοκρασία συμπύκνωσης.

Heat Recovery 1

Heat Recovery 2

Heat Recovery 3

Heat Recovery 4